неделя, 15 декември 2013 г.

СИЛАТА НА ПОЗИТИВНОТО ГОВОРЕНЕ - ЧАСТ ШЕСТА

Изживейте чувствата си


Изживейте чувствата си. Звучи като най-естественото нещо.
Въпреки това, много от нас преглъщат чувствата си. Вероятно защото като малки сме били критикувани, когато сме давали израз на чувствата си. Може би ни е страх да не би те да ни смажат и да изгубим контрол. Но има по-подходящ начин, по-добър подход.
Той се основава върху едно общовалидно правило за чувствата: Когато изживеете чувствата си, те изчезват; колкото повече им се съпротивлявате, толкова по-упорити стават те. Не съществуват добри и лоши чувства. Чувството си е чувство. Така наречените "отрицателни", като гняв, страх, болка, тъга, мъка и отчаяние, не могат да ви навредят. Причината да мислите по този начин е единствено фактът дали ги приемате или ги отхвърляте.
Отпуснете се и оставете старите чувства да изплуват на повърхността. С всяко ваше приближаване до емоциите, те се стопяват. Ако у вас се надигне безпокойство, използвате болката като медитация. Вдишайте я. Оставете се да ви погълне и наблюдавайте как се трансформира. Щом преминете през този процес и се освободите от задържаните чувства в миналото, ще се почувствате много по-жизнени - и тялом, и духом. Тъй като не изразходвате допълнително енергия да притъпите болката, ще се усетите по-живи от всякога. Ще се превърнете в още по-могъщ проводник на творческата сила, която се крие във вас.

Твърдения

1. Всички мои чувства са истински.

2. Чувствам се добре, когато чувствам.

3. Безопасно е да изживея чувствата си.

4. Моите чувства ми дават жизненост, сила и енергия.

5. С радост посрещам чувствата си, защото знам, че са мои приятели.

Думи за размисъл

"Чувствата са като вълни. Гледайте как прииждат и се отдръпват в безбрежния океан на живота".
Поговорка

Преуспяване/Благоденствие


Вгледайте се в заобикалящата ви природа – плодородната земя, безбрежният океан, безкрайното небе, вечните звезди. Вие живеете в една благодатна Вселена. Къде е източникът на тази благодат? Тя идва от съзидателната сила, която е сътворила цялата Вселена - от Бог, Вечния разум, Божия дух. Съзнанието за съществуването на този разум вътре във вас е ключът към благоденствието в личния ви живот. И понеже връзката ви с този източник е неизчерпаема, потокът към вас е също неограничен. Основният фактор ограничаващ потока, е колко самите вие смятате, че заслужавате. Често пъти липсата на успех в живота ви е отражение на убежденията, които ограничават вашите възможности. Възможно е да вярвате, че всичко в света е ограничено. Вие си мислите: "Всичко е точно разпределено. Ако аз получа повече, някой ще получи по-малко."
Но материалният свят е проява на съзидателната мисъл, а след като съзидателната мисъл е неограничена, потокът от запаси също е неограничен - както за вас, така и за всеки друг. Благоденствието е ваше рождено право. Приемете успеха, който заслужавате. Радостите на материалния свят са ваши, стига да не ги направите ваш господар.

Твърдения

1. Вярвам, че Бог е източник на безкрайни блага, които се проявяват в живота ми като благоденствие и успех на всички нива.

2. Бог в мен е моят неограничен и преливащ запас от всякакви блага.

3. Имам повече отколкото ми трябва, затова го деля със света.

4. Моят успех допринася за успеха и добруването на другите.

5. Вселената задоволява всяко мое желание и нужда.

Думи за размисъл

"Отвъд тези бисерни порти ще отнесете само онова, което сте дали."

Марша Мур

Израстване чрез болка


Човек бере плодовете на духовния живот - радост, любов, мир и хармония, но освен това трябва да посреща изпитанията и предизвикателствата, да преодолява вътрешни и външни
изкушения. Как иначе ще развием духовните си мускули, ако не ги използваме? Болката е чудесен стимулиращ механизъм даден ни от Вселената. По болката разбирате кога нещо във вашия живот излиза от равновесие и кога е време да направите необходимите промени за да възстановите баланса. Болката ви помага да осъществите по-близка връзка с Бог. В "Анонимните алкохолици" казват, че човек трябва да е ударил дъното и чак тогава е готов да получи помощ. Същото важи и за вас. В моменти на отчаяние, когато осъзнавате, че въпреки усилията си не издържате вече, вие отваряте сърцата си и молите Провидението за помощ. Именно в такива моменти ще чуете отговора на вътрешния глас: "Тук съм, винаги ще съм до теб до края на света." Върнете се назад в миналото и си спомнете кога ви е било най-болно и най-тежко. Припомнете си моментите, когато сте страдали или загубили най-скъпото си. Помислете какво сте научили от тези моменти, преценете какво развитие сте претърпели. В резултат на преживяното не сте ли станали по-състрадателни, мъдри и снизходителни хора? Направете сравнение с времето, когато всичко е било наред, когато не сте чувствали почти никаква болка. Кое от тези преживявания е предизвикало по-бурно израстване и трансформиране на живота ви? Неизменно това се оказва "болезнената" ситуация - тя е истинската благословия, тя е отворила сърцето ви и ви е направила по-любящ човек.

Твърдения

1. Благодаря на Вселената че ми предоставя възможности да израсна и да се променя.

2. Разбитото сърце е отворено сърце; болката отвори моето сърце.

3. Аз съм по-силен и мъдър човек благодарение на изпитанията и предизвикателствата.

4. По-добре да страдаш, но същия да не оставаш.

5. Виждам всички проблеми като предрешени възможности.

Думи за размисъл

"Дълбоката бездна, в която човек може да пропадне и все пак да оживее, е точната мярка на висините, които може да се стреми да достигне".

Лорънс Ван дер Пост

(следва)

Дъглас Блох

Няма коментари:

Публикуване на коментар