събота, 31 март 2012 г.

СИЛАТА НА ПОЗИТИВНОТО ГОВОРЕНЕ




"Имаш това, което изричаш". 

Тези прости думи са пример за едно от най-мощните средства за духовно самоусъвършенстване - ТВЪРДЕНИЕТО. Да разгледаме накратко същността на твърденията и как да ги използвате, за да създадете своята вътрешна и външна действителност. Твърдението е позитивна мисъл или идея, съзнателно насочена, така че да се получи желаният резултат. Твърдението е прост, но могъщ способ за лечение и трансформиране на най-дълбоко вкоренените убеждения. 

Как действат твърденията 

Твърденията се основават на следните принципи: 

1) Външната действителност е пряко отражение на водещите ви мисли и убеждения. 

2) Променете мислите си и ще промените вашата реалност. 

3) Проява на мислите ви е написаната и изговорена дума.  Преди няколко години напуснах сигурната си работа, за да продължа да пиша. Естествено бях леко разтревожен и загрижен как ще си изкарвам хляба. 

За да уталожа страховете си измислих следното твърдение: Способен съм да се грижа за себе си в този живот. Като си повтарях тези думи, наум и на глас, почувствах спокойствие, увереност и страховете ми намаляха. Ефектът беше постепенен, но ясно осезаем. През следващите няколко седмици, щом ме обхванеха съмнения или тревоги, просто си повтарях твърдението и усещах мир и спокойствие. Но аз не само уталожвах страховете си, но и пренастройвах подсъзнанието си да вярва в успеха на новата ми работа. Тази нова вяра доведе и до съответното поведение, което създаде искания резултат - написах няколко книги. Това е първото ниво на действие на твърденията - те превръщат живота в сбъднало се пророчество. Kогато великият Мохамед Али обяви "Аз съм най-великият", той беше един недотам известен боксьор на име Касиус Клей. След десет години и хиляди повторения той бе признат за най-великия боксьор на всички времена. Али беше използвал силата на твърденията. 
Кога да използваме твърдения? Можете да използвате твърдения винаги когато искате да постигнете нещо добро, което желаете в живота си. Служете си с твърдения и за да постигнете определена цел или резултат във външния свят. Например: "най-сетне открих идеалния дом", "Радвам се на новата работа в тази чудесна компания" и "Клетките на тялото ми излъчват здраве". И още, употребявайте твърдения, за да изцелите своя вътрешен свят, чрез съсредоточаване върху някоя позитивна мисъл или убеждение. Ето няколко примерни твърдения от този тип: "Аз заслужавам любов", "Прощавам на родителите си", "Харесвам себе си." 
Хубавото на твърденията е, че за всеки случай си има твърдение. Каквато и да е ситуацията, винаги можем да я изкажем с думи. 

Как да създаваме изцелителни твърдения 

Процесът на използване на твърденията за изцеляване на живота ви е прост и забавен. Следният метод лично аз намирам за много резултатен. Изберете област от живота си, която се нуждае от лечение. Предметът на вашето твърдение може да включва лични отношения, здраве, професия, финанси, спокойствие и т.н. Например да вземем областта на личните отношения. Вероятно носите в сърцето си някаква стара неприязън, от която сте готови да се освободите. Решете как искате да промените тази част от живота си Задайте си въпроса: "Какво ще е, ако тази част от живота ми бъде излекувана?". В нашия случай вие вероятно искате да се освободите от гнева, да почувствате спокойствие и да простите. Формулирайте кратко изречение в първо лице, което съдържа желания резултат. 

При подбора на думите, имайте предвид следното: 

1) Напишете твърдението в сегашно време, сякаш то се случва сега, в този момент. Силата се крие в настоящето. Затова трябва да кажете: Спокоен съм, а не Ще почувствам спокойствие. 

2) Изречението да е положително: Ако кажете Не съм ядосан, подсъзнанието изпуска "не"-то и чува ядосан. Ако някой ви каже "Не мисли за розови слонове", именно тази представа моментално изниква пред очите ви. За да избегнете това, перифразирайте твърдението, така че да директно да изразява вашето желание - напр. “Сега се освобождавам от яда си”. Пробвайте усещането. Вече сте написали твърдението, сега си го кажете няколко пъти. Ако се открили подходящото твърдение, то ще "пасне". Ще звучи добре (ако бъде добро, ще се сбъдне). Ако нещо не достига на твърдението, можете да го "настроите" чрез промяна на една-две думи. Така Спокоен съм или Имам мир ще действа по-добре от Усещам спокойствие. Повтаряйте твърдението всеки ден.  Казвайте си го наум или на глас, или го пишете. Повторението е майка на знанието. Вземете твърдението "Всеки ден, във всичко, се чувствам по-добре и по-добре." Представете си как ден след ден изпълвате съзнанието си с тези целебни слова. Постепенно вашето умствено и емоционално състояние ще се подобри осезаемо. 
При повторението на едно твърдение вие налагате неговия мисловен образ върху съзнанието си, като по този начин трансформирате предишните си убеждения. Kолкото по-често използвате твърдението, толкова по-бързо и по-пълно ще бъде изцелението. Скоро тези думи ще станат живо присъствие в съзнанието ви. После думите ще се сбъднат във вас. Повтаряйки твърдението Имам мир вие ставате мир. Kазвайки Аз съм любов вие сте любов. Бъдете упорити. Важно е да използвате твърдението ежедневно, за да се възползвате от принципа на периодичното повторение. За да се може мозъкът да изработи нови реакции му трябва време. Някои предпочитат ежедневно да отделят определено време за съсредоточаване върху твърденията, например след ставане или преди лягане. Прехвърлете крайния резултат на по-висша сила Колко пъти сте си мислили, че искате нещо, а после осъзнавате, че притежаването му би било пълен провал? Често утвърждаваме определени желания и искания, но всъщност Вселената е имала нещо съвсем друго предвид - нещо за наше висше благо. Затова аз винаги завършвам твърденията си със следното изречение: Това или нещо по-добро се разкрива сега пред мен носещо пълно удовлетворение и хармония, за висшето благо на всички. По този начин знам, че моята воля и тази на Вселената са свързани. 

Способи за подсилване на твърденията 

С годините открих някои способи за подсилване на твърденията, за да ги направя по-резултатни и действащи. Ето някои от любимите ми. 

1. Използвайте рима. Изглежда римата влияе по-силно на подсъзнанието от немерената реч. Този принцип е илюстриран чрез следната история. Един човек се разболял тежко и неговият пастор му дал изцелително твърдение. Скоро състоянието му се подобрило. 

- Явно твърдението е подействало. – казал пасторът като чул новината. 

- Да ви кажа честно загубих листчето с твърдението още на другия ден. - отговорил мъжът. 

- Как тогава оздравя толкова бързо? - запитал приятелят му озадачен. 

Човекът отвърнал: 

- Понеже не можах да си спомня твоето твърдение си повтарях "Няма да мреме, дявол да го вземе." 

Eто още няколко римувани твърдения: 

1. "И се забавлявам, и пари получавам", "Моя воля, твоя воля", "Добре ми е, когато съм навреме." Направете опит да измислите и вие някои. 

2. След като вече сте римували твърденията, изтананикайте си ги. Великият индийски поет Тагор е казал: "Бог ме уважава като се моля, но ме обича като пея." 

3. Размножете твърденията и си ги закачете на стените, на таблото в колата, на хладилника - на всички видни места. Една жена си лепи твърденията на огледалото в банята, за да ги вижда всяка сутрин и вечер. 

4. Запишете се на касетофон, докато изговаряте твърденията. Пускайте си касетата като заспивате, щом се събудите или през деня. 

5. Изговаряйте твърдението докато сте пред огледалото. Това е добър начин да осъществите контакт със себе си. 

6. Проявете творческо въображение при вашите твърдения. Представете си, че изживявате желаното благо в настоящия момент. Друго приложение на този принцип е да направите "карта на съкровище" - колаж от картинки и думи, който да дава нагледна представа за благото, към което се стремите. Човешките същества възприемат по различен начин. Затова когато кажете, видите и усетите твърдението, подобно силно съчетаване на мисловните възприятия произвежда оптимален резултат. 

7. Благодарете преди и след произнасяне на твърдението. Това се основава на принципа, че всичко, което оцените нараства и се умножава. Действието на твърдението "Аз съм здрав и преуспяващ" се засилва, ако го формулирате "Благодаря за това, че съм здрав и преуспяващ". Вижте дали ще почувствате разликата. 

8. Водете си тетрадка или дневник, където да вписвате твърденията си, да следите и отбелязвате периодично напредъка си. Тези способи са изпитани във времето от мои приятели и ученици. Моят съвет е да ги прилагате при вашите твърдения. 

Когато твърденията не "работят" 

Въпреки че твърденията са основани на общовалидни принципи, онези които ги практикуват често получават противоречиви резултати. 

Ето някои препятствия, който могат да блокират действието на едно добро твърдение. 

1) Ако твърдението не се повтаря достатъчно често. Помнете, повторението е майка на знанието. Всеки нов мисловен модел трябва да се повтори много пъти преди да се превърне в мисловен навик. 

2) Ако твърдението не е формулирано точно. Един приятел - работник в цех – твърдял "Искам повече пари" и началникът му дал двадесет и пет цента. И вие ще получите подобен отговор от Вселената, ако не сте точни и конкретни относно исканията си. 

3) Ако на твърдението му липсва силно чувство. Нищо няма да излезе, ако подходите небрежно. Вашето твърдение трябва да бъде заредено с чувство и копнеж. 

4) Ако не вярвате искрено в истинността на твърдението. Иначе казано, някъде в себе си криете мисъл, която противоречи на твърдението. Почти всеки, който използва твърдения среща вътрешна съпротива. Kолкото по-големи са изцелителните сили на твърдението, толкова по-мощна е съпротивата. В следващите страници ще узнаете, колко важно е да се справите с този негативен вътрешен глас, ако искате успешно да прилагате твърденията във всекидневието си. Как да използваме твърденията за откриване на негативните убеждения и освобождаване от тях. Приемаме, че твърдението ви е правилно формулирано, звучи добре и го повтаряте често, тогава единствената пречка между вас и неговото осъществяване е собствената ви съпротива. 
Въпросната съпротива приема формата на онези подсъзнателни мисли, които блокират изразяването на желаното състояние. Помнете, вашето съзнание е само върхът на мисловния айсберг. Убежденията, които са творци на вашата външна и вътрешна действителност се намират под прага на съзнанието, в така нареченото подсъзнание. Точно тук се пазят детските спомени, преживявания и обуславящите действителността убеждения. Силата на тези подсъзнателни мисли е илюстрирана със следния пример. Да предположим, че за да си изградите самоуважение, решите да работите с твърдението на Али "Аз съм най-великият". Твърде вероятно е условията да са ви накарали да повярвате, че сте некомпетентен. И всеки път щом си кажете колко сте велик, вашето подсъзнание се противопоставя с обратното изявление, основано на неговото познаване на истината. По-долу е описан един типичен диалог. 

Съзнание Подсъзнание 

Аз съм най-великият. Боя се, че не си. 

Аз съм най-великият. Всъщност винаги си губещ. 

Аз съм най-великият. Всичко правиш наопаки! 

Примерът е ясен като бял ден. Понеже представата за вас в подсъзнанието ви е за човек, който никога с нищо не се справя, твърденията влизат през едното ухо и излизат през другото. Ето и друг пример. 

Съзнание Подсъзнание 

Заслужавам да преуспея. Парите са коренът на злото. 

Заслужавам да преуспея. Парите ще те покварят. 

Заслужавам да преуспея. Парите изобщо не се задържат у теб. 

Но най-коварното в този процес е, че човек може дори да не е наясно, че подсъзнанието саботира всичките му усилия. Да пренебрегнеш тези подсъзнателни убеждения е като да боядисваш върху ръжда или да скубеш плевелите вместо да ги изкореняваш. Основният проблем си остава нерешен. Въпреки неистовите усилия, тъпчете на едно място без дори да знаете защо, заседнали в самоунищожителните си мисли. За щастие изход има - Направете подсъзнателното съзнателно. Иначе казано, извадете на бял свят най-дълбоко скритите си убеждения за живота, за да ги изживеете и да се освободите от тях. Целият процес е изумително прост, ако използвате твърдения. Вземете един лист и го разделете на две колони. Озаглавете лявата колона "Твърдение", а дясната колона "Първа мисъл". 

Твърдение Първа мисъл 

Отпуснете се и се настройте за възприемане, после напишете вашето твърдение в лявата колонка. Изчакайте и вижте какво ще изплува от дъното на подсъзнанието. Запишете го дословно в дясната колонка дори и да ви се струва нелепо. Процесът е подобен на свободните асоциации. След като повторите всичко шест-седем пъти, в дясната колона ще получите списъка на основните негативни мисли и убеждения, отнасящи се до това ваше твърдение. Процесът има аналог - той е като да орете градината на подсъзнанието. За да се получи плодородна почва трябва да се разчистят отломките, камъните, плевелите и другите неподходящи материали. Като прибавите тор (твърдението) ще подхраните онези растения (мисли и убеждения), които искате да израстат. Ето какво се получи при Еръл, която искаше да отвори собствен бутик специализиран за дрехи втора употреба. 

Твърдение Първа мисъл 

Управлявам успешно собствения си бизнес Няма да мога. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Работата е много. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Ще трябва да работя от девет до пет. 

Управлявам успешно собствения си бизнес От това не се изкарват много пари. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Човек се нуждае от нещо по-сигурно. 

Управлявам успешно собствения си бизнес В нашето семейство не сме имали предприемачи. 



Както сами виждате сега Eръл знае кои точно са онези вътрешни убеждения които й казват, че "не може" да има и управлява собствения си бизнес. Процесът обаче не свършва дотук. Ако Еръл продължи да си повтаря твърдението, отрицанията постепенно ще се изчерпят и на тяхно място ще дойдат положителни мисли и чувства произлизащи от нейното Висше Аз. 

Например: 

Управлявам успешно собствения си бизнес Имам чудесен вкус за дрехи. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Познавам и други хора, които имат собствен бизнес. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Щом могат те, мога и аз. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Ако те могат, значи и аз мога. 

Управлявам успешно собствения си бизнес С Божията помощ всичко е възможно. 

Управлявам успешно собствения си бизнес Знам, че ще успея. 

Сега вече постигнахме нещо. Посредством принципа за заместване на мислите, отрицателните убеждения на Еръл отстъпиха място на позитивни възгледи, чрез които тя ще постигне желаното благо. 

Какво да правим, ако няма ефект 

Тъй като старите навици са особено дълбоко вкоренени възможно е да се наложи методът на двете колони да бъде повторен много пъти, преди вашето твърдение да намери солидна почва. Времето, необходимо за това, зависи от силата на старото убеждение, от желанието за промяна, и честотата на използване на твърдението. 

По-голямата част от отрицателните убеждения, които се появяват в дясната колона постепенно ще изчезнат сами. Ако определено убеждение упорито остава, може да препрограмирате мозъчния си компютър, като си зададете следните въпроси: 

1. Как съм стигнал до това убеждение? Kой ми го е внушил? 

2. Важи ли то сега? 

3. Готов ли съм да се освободя от това убеждение? 

Когато настъпи моментът да се освободите от старото си убеждение, направете го като го превърнете в ново твърдение, както е показано в следното изречение: "Сега се освобождавам от убеждението че................(напишете старото си убеждение) и го заменям с..........................(напишете новото си убеждение или твърдение). А сега да разгледаме отново процеса, като вземем за пример отрицателното убеждение на Еръл "Ще трябва да работя от девет до пет". 

При препрограмирането трябва да се процедира така: 

1. Как съм стигнала до това убеждение? - Майка ми ми го е внушила. 

2. Важи ли то сега? - Не. 

3. Готова ли съм да се освободя от това убеждение? - Готова съм. 

Сега се освобождавам от убеждението, че "Трябва да работя от девет до пет" и го заменям с новото убеждение "Успявам като работя за себе си." Цялото лечение се състои от осъзнаване и избор. Щом веднъж осъзнаете, че тези убеждения ви ограничават, направете избор и се освободете от онези които ви причиняват болка и ги заменете с такива, които ви дават подкрепа. Нищо, че отначало новите убеждения ще ви се струват чужди, след време те ще станат част от вас. Ако все пак старите модели не се поддават на промяна можете да потърсите съвета на лекар, психотерапевт, свещеник, пастор, равин, приятел - всеки който би могъл да ви упъти и помогне в този процес на израстване и трансформация. 
Друг начин да получите подкрепа е да са включите в помощна група. Може би ще пожелаете да се съберете с хора, които също използват твърдения, да споделите напредъка си и опита си. Или пък приложете твърденията в помощната група, към която вече се числите. 

Как да използвате твърденията, за да трансформирате вечните предизвикателства на живота 

В живота си всеки един от нас е изправен пред някои вечни предизвикателства. Голяма част от духовното ни израстване се осъществява посредством изцелението и трансформацията на тези основни проблеми, произлизащи от изконните ни убеждения. Повечето от тези убеждения са се формирали в най-ранна възраст (от раждането да седмата година), когато получаваме представа кои сме ние и какъв е светът. През този период способността на съзнанието да избира и преценява не е напълно развита, затова полученото програмиране влиза в подсъзнанието без да е редактирано. 
За нещастие това програмиране е в по-голямата си част негативно, осъществено от хора, често пъти и те негативно програмирани - това са обикновено родители, роднини, учители и понякога връстници. Веднъж възприети, тези убеждения стават наши собствени, и започват да се проявяват в живота ни. Един приятел, чийто родители непрекъснато повтаряли "винаги си губиш нещата", разви склонност да губи предмети. В друг случай, обаче, майката на едно четиригодишно момче всяка вечер стояла до вратата на спалнята му и повтаряла "Можеш да направиш всичко, което поискаш". по-късно той успял да постигне много неща, които учителите и приятелите му смятали за невъзможни. 
Сега той прилага твърденията при възпитанието на своите деца. Важно е да се отбележи, че послания могат да се предават както с думи, така и без думи. Тъй като децата учат чрез подражание, те подсъзнателно възприемат възгледите и убежденията на родителите си. Мисълта е като магнит. В живота получаваме онова, което привличаме към себе си. А какво ще привлечем се определя от най-дълбоките ни вътрешни убеждения. Абсолютната истина, в която вярваме и на двете нива - съзнание и подсъзнание - твори нашия живот. Като възрастни сме длъжни да направим преценка на своите убеждения, да задържим онези, които ни служат, а от пагубните да се освободим. Как да узнаете какви са вашите убеждения? Това можете да откриете като попълните таблицата с твърденията и погледнете изреченията в дясната колонка. Те ще ви дадат ясна представа за убежденията ви по отношение на дадено твърдение. Вторият метод е да погледнете на живота си като външно проявление на вътрешните ви убеждения. Ако искате да узнаете какви са вашите убежденията относно парите, надникнете в банковата си сметка; за това какво мислите за човешките отношения погледнете състоянието на брака или приятелствата си; за убежденията ви по отношение на здравето, огледайте състоянието на тялото си и т.н. Ако една от тези области изостава от другите, това е сигурен признак, че имате негативни убеждения или възгледи за нея. 
И тъй като корените на тези умствени и емоционални бариери се намират в мисълта, твърденията са идеалното средство да разбиете закостенелите модели. Отделете време и си помислете кое основно убеждение за живота искате да излекувате. За да си помогнете при индентификацията му мислете с езика на следните категории: Самоуважение, Любов и Взаимоотношения, Здраве, Работа/Призвание, Преуспяване, Творческа самоизява и Духовно развитие. Щом идентифицирате вашия проблем, открийте твърдение, в чието послание се съдържа разрешението на това предизвикателство. Помнете, каквато и да е ситуацията, съществува идеалното твърдение за нейното изцеление. В приложението ще откриете списък от твърдения, а някои можете да си измислите сами. Например, ако ваш главен и основен проблем е липсата на доверие, твърдението ви може да звучи така: 
"Живея в сигурен и любящ свят". Напишете основния си проблем и съответното изцелително твърдение на определеното място или на отделен лист. Моят основен проблем.. 
Твърдение, което ще изцели това предизвикателство.... 
А сега е време да поработим сериозно с твърдението. Като за начало си го повтаряте през целия ден. Напишете твърдението на лист и го залепете в дома си, така че често да ви е пред погледа. 
За да премахнете всякакви негативни предпоставки приложете метода, който вече научихте - разделяте листа на две колонки, оставяте негативните убеждения да изплуват на повърхността и се освобождавате от тях. Хората често питат колко време трябва да работят с определено твърдение. Използвайте твърдението докато получите благото, към което сте се стремили. Да кажем, че искате да си купите нова къща. След покупката, твърдението си е изиграло ролята. Ако някога пак решите да се местите, винаги може да се върнете към това твърдение. Друг често задаван въпрос е: "Колко твърдения мога да използвам наведнъж?" За да не разпилявате енергията си, най-добре би било за начало да се съсредоточите върху едно или две твърдения. Когато добиете повече умение, добавете нови твърдения към списъка си. Джордж Вашингтон е казал: "Поправям грешките си една по една". Това важи и за твърденията - най-добре е да се освобождавате от негативните убеждения едно по едно. Бъдете търпеливи, настойчиви и упорити. С времето вашето собствено твърдение ще заживее свой живот и ще промени вътрешната ви действителност в съответствие с казаните думи. Когато утвърждавате, вие казвате "Да!" на Вселената. Препоръчвам ви да опитате с твърденията. "Целебни слова" е написана, за да ви научи как да използвате думите, за да изцелите и трансформирате живота си. Не се сещам за по-добър и по-прост начин да приложите съзидателната сила на мисълта от това да използвате твърдения в ежедневието си.

(следва)

Дъглас Блох

1 коментар:

  1. Впечатлена съм от публикацията. Това ние наричаме: медитация чрез повтаряне на желаното за действително и ... то понякога се случва. От личен опит зная, че ако искам да направя нещо за другите, получава се. Но когато си пожелая нещо, което другите хора трябва да ми дадат, не се получава. Като закона на Мърфи (или Паркинсон): "Ако има нещо лошо да се случва, то непременно се случва, но ако има нещо хубаво да се случи, то я се случи, я ...не! Не е ли това индийското учение: "Ако си пожелаеш нещо 1000 пъти, то то непременно ще се случи", което Хитлер цинично префасонира на "Ако кажеш една лъжа 1000пъти, тя става истина"!

    ОтговорИзтриване